23948sdkhjf

Fullsatt Executive Forum om plast

Plast var temat för dagen när eftermiddagskonferensen Executive Forum utgjorde ”avstamp” för Återvinningsgalan 2020.

Executive Forum arrangeras av Recycling och Wistrand Advokatbyrå och programmet hängs vanligen upp på vinnaren av Årets Specialpris på galan året innan. Det var ju SIS som vann för sitt arbete med att ta fram en internationell standard för plaståtervinning och därmed var det också Ulf Haraldsson från SIS som inledde eftermiddagen. Han berättade om hur arbetet går vidare och ställde också i utsikt en eventuell cirkulär plastvecka i Sverige i oktober i år. Då kommer nämligen flera hundra experter till Stockholm för ett plenarmöte inom ISO kring plastfrågorna.

Därefter blev det en presentation från Atomler, en digital handelsplattform för återvunnen plast som drivs av Sammy-Sebastian Tawakkoli och Johannes Schill. Det började som ett fritidsprojekt, men sedan i höstas jobbar de båda heltid med detta.

Mattias Philipsson är vd på Svensk Plaståtervinning i Motala och chefar därmed för Europas största och effektivaste anläggning för sortering av plastförpackningar. Han kunde bland annat meddela en nyhet för dagen, nämligen att man förra året lämnat ifrån sig en miljard plastförpackningar till återvinning.

Henrik Thunman, professor vid Chalmers, talade sedan om den ångkrackningsprocess man utvecklat och som har teoretisk potential att kunna ta hand om allt plastskräp som uppstår i landet.

Sist ut var Suwar och Berfin Mert som med sin app PantaPå kan införa pant på det mesta och som rönt ett mycket stort intresse såväl i Sverige som internationellt.

I år tog textilsorteringsprojektet SIPTex hem Årets Specialpris och därmed står det redan nu klart att nästa års Executive Forum kommer att kretsa kring textilåtervinning.

Artikeln är en del av vårt tema om Återvinningsgalan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.159