23948sdkhjf

Kök räddar käk på nordvästskånska restauranger

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Under 2019 har ett 20-tal restauranger i nordvästra Skåne jobbat aktivt för att minska matsvinnet genom projektet Kök som räddar käk.

Arbetet har gett resultat. Genom att bland annat väga svinnet, anpassa portionerna och informera gästerna har deltagarna lyckats minska sitt matsvinn rejält.

Läs också: NSR satsar på biokol

En stor del av restaurangbranschens matavfall är svinn, alltså mat som slängs i onödan.

– Matsvinn är ett enormt resursslöseri som är negativt för både miljö och lönsamhet. Att minska matsvinnet i restaurangbranschen är därför en viktig insats för en hållbar framtid, säger Angelika Blom, projektledare på Nordvästra Skånes Renhållning.

2019 startade NSR ”Kök som räddar käk”, en satsning för att bistå krögare med utbildning, nätverk och utrustning för att minska matsvinnet. Närmare 20 restauranger i regionen deltar och mätningarna visar att de hittills i snitt minskat sitt matsvinn med drygt 25 procent.

Nyckeln till framgång är att:

Läs också: Nollvision mot matsvinn med ny kompostmaskin

  • Väga svinnet för att få kunskap om var, när och hur svinnet uppstår.
  • Tänka till kring planering, inköp och recept för att bättre ta tillvara råvarorna.
  • Anpassa portioner, serveringsfat, påfyllning osv för att minska svinnet på tallrik och i buffé.

– Vi är imponerade över krögarnas arbete. Ett av FN:s globala mål är att halvera matsvinnet till 2030 och det är inspirerande att se deltagarnas engagemang för att bidra till att vi ska nå dit, menar Angelika Blom.

Resultatet från Kök som räddar käk visar att det finns potential till förbättringar inom restaurangbranschen. Därför rullar NSR nu ut initiativet i den dagliga driften för att få fler nordvästskånska restauranger att aktivt jobba mot matsvinn.

Fakta:

Matsvinn för miljoner:

  • Varje år slänger svenska restauranger och storkök över 140 000 ton mat.
  • Drygt 60 procent av detta är svinn, mat som slängs i onödan.
  • En bred meny, stora portioner och ta-själv-bufféer är några av orsakerna till matsvinnet. 
Mer om: matsvinn | NSR
Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Återvinningsgalan
Se filmen från Återvinningsgalan 2020!

Nu är filmen från Återvinningsgalan här!

Avfallsförbränning
Rekordsatsar på resursutvinning ur flygaska

Kommer kunna ta emot hälften av all svensk flygaska.

Restprodukter från pappersbruk blir gödning till skog

All engångsplast borta på Lidl

Max-grundare instiftar stort livsmedelspris

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (tisdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Marksanering
Nu ska Viskan saneras

Bottnarna i vattendraget Viskan ruvar på stora mängder föroreningar.

Arkiv

Omvärlden
Danskt miljötillstånd till däckåtervinning

Ett steg närmare anläggning baserad på svensk teknologi.

Förpackningen ger störst klimatpåverkan

Dryckesbranschen har tagit initiativ för att minska sin klimatpåverkan och bli en mer hållbar bransch.

Förebygger avfall direkt ur kranen

Avfallsförbränning
De levererar allbränslepanna

Nya båtskrotningspengar

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

1

Produktnyheter
Papper ersätter plast

Produktnyheter
Plast på kartong ett minne blott?

Stora Enso lanserar nya kartongkvaliteter med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar.

Utredning för mer biodrivmedel

Boråsföretag satsar på textilåtervinning

Pop up-butik för secondhand

Reuse-koncept snart tillgängligt via webbutik och Instagram.

Jodå, även vi har problem med plastpåsar i naturen

Den 1 maj införs som bekant en ny skatt på plastpåsar.

Butiksvinn blir luncher i eget kök

Plus

Dagligvarujättens tankar om plast

Omvärlden
Markant minskad export av avfallsbränsle

En rapport visar att exporten av avfallsbaserat bränsle från Storbritannien under 2019 minskade markant.

Plus

Intervjun
Han ska förädla skogens rester

Med flera stora industriella partnerföretag i ryggen ska norska Biozin Holding omvandla skogens restprodukter till en lätt bioråolja som sedan kan förädlas av raffinaderier.

Plus

Miljövänligt engångsmode

Ett modemässigt paradigmskifte, där ägande ersätts av brukande och konsumerade plagg läggs i komposten. Möt eldsjälen bakom textila utvecklingsprojektet Streamateria.

Besked: Sopbilsfavorit blir eldriven

Kartläggning av svenska kommuners byggåteranvändning 

1

Avfallshämtning med flytande biogas

Projekterar för slutförvaret

Mindre plast återvinns

Orkla och PantaPå i samarbete för plaståtervinning

Ingen koldioxidlagring i Sverige

Forskarnytt
Framställ fossilfri olja på 30 minuter

 Sopbrand i kraftvärmeverk

Satsar på Frukt & Grönt i papperspåse

Omvärlden
PVC-återvinning under hot?

Prisas för fosforprocess

Pilotprojekt tillverkar jord av restavfall från pappersindustri

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159