23948sdkhjf

Kartläggning av svenska kommuners byggåteranvändning 

IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort en kartläggning av kommunala befintliga initiativ inom återanvändning av byggmaterial, och har identifierat utmaningar och möjligheter för en påskyndad utveckling. 

I rapporten konstaterades en potential, men att det bara är ett tiotal ton av över nio miljoner ton avfall per år som faktiskt går till återbruk. Man identifierar en rad hinder, men också ljuspunkter, bland annat lyfts Retursystem Byggpall. 

Systemet syftar att återbruka lastpallar i standardformat istället för att skicka dem till energiåtervinning, vilket annars varit vanligt. Systemet är rikstäckande, det kostar ingenting att ansluta sig och kommunen får ersättning för pallarna. Leveranser av pallar sker i första hand till byggbranschen, men uppsamling av begagnade pallar kan mycket väl ske även vid landets återvinningscentraler, ÅVC.  

Det finns en stor och intressant potential för ökat återbruk inom byggbranschen. Varje möjlighet måste tillvaratas för att minska dagens resursslöseri. Men det stället krav på bredare lösningar. Upphämtning av tomma lastpallar vid landets ÅVC:er är ett bra exempel på det. Retursystem Byggpall har här en viktig roll. Det är en verksamhet som är i full drift och som bidrar till återvinningscentralerna, både ekonomiskt och miljömässigt,” säger Nils G Storhagen från Returlogistik, som intervjuats i studien. 

En länk till rapporten finns här.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.234