23948sdkhjf

De levererar allbränslepanna

Nu står det klart att Valmet blir leverantör av den nya allbränslepanna som ska ersätta de två äldsta avfallspannorna på Lidköping Energi.

Dessa togs i drift när anläggningen byggdes 1985. Lidköping Energi har tillstånd att förbränna 130 000 ton avfall årligen och omvandlar energin i avfallet till fjärrvärme, hetvatten, processånga och el.

Den nya pannan ska vara i drift december 2021 och är en så kallad allbränslepanna på 20 MW, som kan eldas med industri- och hushållsavfall samt biobaserat bränsle så som träflis. De senaste åren har de äldsta pannorna krävt omfattande underhåll, vilket gjort det nödvändigt med en nyinvestering. Den nya pannan kommer att byggas i befintlig pannhall för att hålla kostnaderna nere.

Rivningsarbetet av de uttjänta pannorna kommer att påbörjas i vår. Golvet i hallen kommer att förstärkas inifrån och taket kommer att höjas för att ge plats åt den något högre pannan. Valmet har idag ett 20-tal liknande pannor i drift.

Ökad elproduktion

För att ta tillvara på all energi i avfallet, kommer även en investering göras i en ny ångturbin som producerar el. Den totala årsproduktionen av el kan då dubbleras. Affären med Valmet avser inte den nya turbinen. Vilket företag som kommer att leverera denna är inte klart ännu.

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094