23948sdkhjf

Skapar jobb och rensar hav från 100 000 ton plast

Organisationerna Hand in Hand och Håll Sverige Rent har mottagit ett bidrag på 22,9 miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet för att genomföra projektet Waves of Change.

Projektet innebär bland annat att 4000 små företag skapas med syfte att förbättra försörjningsmöjligheter för utsatta människor och rensa 100 000 ton plast från illegala soptippar, stränder och kustområden i Indien, Kenya och Sverige.

Med Waves of Change vill Hand in Hand och Håll Sverige Rent minska plastnedskräpningen i hav och på land, samtidigt som tusentals gröna entreprenörer i Indien och Kenya ökar sina inkomster. På så sätt går miljövård och fattigdomsbekämpning hand i hand. I projektet kombineras Håll Sverige Rents kunskap av cirkulär ekonomi med Hand in Hands erfarenhet av fattigdomsbekämpning genom entreprenörskap.

Genom det 3,5 år långa projektet skapar organisationerna en rörelse där människor kommer samman och samlar kraft över gränser, för att med konkreta lösningar anta några av vår tids stora utmaningar. Fattigdomsbekämpning och frågan om nedskräpning av våra gemensamma hav är tydliga fokus i FN:s globala hållbarhetsmål.

– Plastproblematiken och fattigdomsfrågan hänger ihop. Med rätt stöd och förutsättningar kan skräp förvandlas till resurser i en cirkulär ekonomi som inkluderar de allra mest behövande, människor som lever i fattigdom utan tillräckliga möjligheter att försörja sig, säger Stina Götbrink, generalsekreterare på Hand in Hand Sweden.

Projektets koppling till Sverige kommer framförallt att vara genom kommunikationsaktiviteter för ökad kunskapsnivå och engagemang kring situationen med plast i världshaven.

– Waves of Change är ett fantastiskt projekt där vi konkret kommer kunna hindra plasten från att hamna i våra världshav. Samtidigt ger vi utsatta människor i Indien och Kenya en möjlighet till inkomst från insamling av plast. Därmed skapas ett värde på plastavfallet som ger långsiktiga stora effekter, säger VD på Håll Sverige Rent, Johanna Ragnartz.

Stödet från Postkodlotteriets drömfond 2019 möjliggör projektet Waves of Change och tilldelades Hand in Hand och Håll Sverige Rent under den årliga Förmånstagarfesten som arrangeras av Svenska Postkodlotteriet i februari varje år. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094