23948sdkhjf

Återvinning finalist i Postnord-tävling

Järnvägslösningar, biobränslen och återvinning bland de fem finalisterna.

Postnord logistics award är Sveriges mest prestigefyllda logistikpris. Årets pristagare kommer att utses vid en ceremoni i Stockholm 19 mars, men redan nu vet vi vilka de fem finalisterna är.

Pristagarna utses av en jury med stor erfarenhet och insikt i dagens logistik. Pristagaren väljs ut enligt tre grundkriterier: logistiklösningens innovationskraft, effektivitet och lönsamhetsamt bidrag till samhällsansvar i form av mindre klimatpåverkan och bättre arbetsförhållanden. 

För 2019 års pris nomineras nu Lindbäcks, Neste, Returpack, Scandfibre logistics och Retuna återbruksgalleria

– Årets finalister återspeglar att hållbarhetstänkandet i försörjningskedjan har slagit i genom med kraft. Samtliga är dessutom goda exempel på hur ett innovativt och systematiskt logistikarbete har en stor påverkan på både kundvärde, effektivitet och socialt ansvarstagande, säger Mats Abrahamsson i ett pressmeddelande. Han är juryns ordförande och professor i logistik vid Linköpings universitet.

Så här ser juryns motiveringar till finalisterna ut:

  • Lindbäcks group Lindbäcks group har utvecklat ett industriellt byggande av flerfamiljshus i trä baserat på ett smart flödestänkande som accelererar processen från produktion till leverans och montering. Företaget genomsyras även av ambitionen att ständigt förbättra och är öppet för att lära sig av andra branscher. Med en hög automationsgrad och ett innovativt koncept för sjötransport från produktion i direkt anslutning till Piteå hamn skapas ett jämnt just-in-time-flöde till företagets byggplatser. Resultatet är en bättre och mer pålitlig bygglogistik, minskade transportkostnader och reducerade utsläpp.
  • Neste Neste har långsiktigt och uthålligt arbetat med att utveckla förnybara och mer hållbara bränslen och därmed etablerats som ett föredöme i sin bransch. Företaget har genom sin innovativa produktutveckling fått en stor påverkan på transportbranschens, näringslivets och konsumenternas samlade koldioxidavtryck och medverkar på ett kraftfullt sätt till ett minskat fossilberoende.
  • Returpack Returpack har byggt upp ett effektivt och hållbart system för insamling, transport och återvinning av aluminiumburkar och Pet-flaskor, vilket har gjort Sverige till ett föregångsland vad gäller återvinning av returförpackningar. Systemet vidareutvecklas löpande med nya mer hållbara, effektiva och kreativa transport- och logistiklösningar.
  • Scandfibre logistics Scandfibre logistics har skapat ett integrerat transportsystem för järnväg i Sverige och Europa. Systemet används för stora transportvolymer av skogs- och pappersprodukter från Skandinavien till övriga Europa samt transport av importvaror i motsatt riktning. Det integrerade systemet ger användarna en kostnadseffektiv, pålitlig och hållbar logistiklösning.
  • Retuna återbruksgalleria Eskilstuna kommun har flera innovativa initiativ inom logistikområdet. Ett av dessa är Retuna återbruksgalleria som med flera butiker, konferensanläggning och café, har bevisat att idén med att samla in, hantera, reparera, renovera och sälja begagnade varor håller i praktiken. Retuna, som ligger i direkt anslutning till OLC, omlastningscentralen för samordnad varudistribution, bidrar dessutom genom sin verksamhet till ett ökat hållbarhetstänkande, en mer cirkulär ekonomi samt sysselsätter personal som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Digital vägledning minskar risk att farliga ämnen återvinns
EU:s nya förpackningslagstiftning offentliggjord
Ny vd till Svenska Retursystem
Nya planer för gamla däck
Industriell symbios ska få ett lyft
Erbjuder återvinning av stenullsisolering
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.094