23948sdkhjf

Transport av avfall från hantering av covid-19-patienter

MSB har tillsammans med Folkhälsomyndigheten utarbetat ett beslut som gör det möjligt att transportera avfall från hantering av patienter med Covid-19 i containrar.

Det gäller avfall som skyddskläder, skyddshandskar och liknande och MSB betonar att det är företagen som använder säckarna som måste säkerställa att plastsäckarna klarar de krav som nämns i beslutet. Det skriver branschorganisationen Återvinningsindustrierna på sin hemsida.

Det som kan nämnas speciellt är att avtalet innebär att ej typgodkända plastsäckar kommer att få användas. Däremot kommer säckarna att följa ADR angående krav på riv –och slagfasthet. MSB och Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att detta avsteg är motiverat med hänseende till den låga risk som avfallet har. Avfallet får inte innehålla vassa föremål och kommer att placeras i plastsäckar som sedan placeras i containrar. Transport kommer endast att ske från vårdinrättningar till förbränningsställen. Beslutet togs fram eftersom det med all sannolikhet kommer att ske transport av avfall i större mängder. Det viktiga är att säckarna har god hållfasthet. Det finns sådana säckar i dag att få tag på i Sverige och dessa finns i lager.

Den som vill läsa beslutet hittar det här.

Artikeln är en del av vårt tema om Corona.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062