23948sdkhjf

Skrift för ökad kunskap om plast

Många ser något billigt och fult, och när de tar orden “plastig känsla” i munnen blir klangen tydligt ogillande. Detta vill MistraStiftelsen för Miljöstrategisk forskning, ändra på.  

I en ny skrift, vill Mistra bidra till att krossa myter och belysa både problem och möjligheter med materialet. 

Målet med skriftenIngen kommer undan plasten – Vägar mot en mer hållbar plastanvändning" är att öka kunskapen om plast och visa på materialets komplexa för- och nackdelar – för både människa och miljö. Skriften vilar på den senaste forskningen från Mistras olika forskningsprogram. 

I skriften diskuterar experter plast ur flera infallsvinklar; från nedskräpning till kläder, från matförpackningar till plastbantning, från bioplaster till återvinning. Gamla sanningar ifrågasätts och nya infallsvinklar presenteras. 

Bland annat lyfts problematiken med mikroplast och hälsorisker för människor, djur och organismer. Plastens historia i Sverige och hur plastförpackningar minskar matsvinn är andra perspektiv som skriften belyser. Som läsare får du också blicka in i framtiden och den forskning runt bioplaster som pågår – inte minst den framåtsyftande polymerforskningen för bioplast tillverkad av koldioxid. 

Många experter är eniga, plast är både ett mycket bra och ett mycket problematiskt material. Och ska plasten ha en roll i framtidens cirkulära ekonomi krävs krafttag. 

– Antalet plastsorter måste bli färre, produkter måste utformas för återanvändning och återvinning, och plast ska användas där det verkligen behövs, säger Mattias Lindahl, programchef för Mistra REES, i skriften. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125