23948sdkhjf

TIS: Vad händer nu? Recycling intervjuar Naturvårdsverket

I förra veckan gick ansökningstiden ut för den som tänkt sig att bli ett tillståndspliktigt insamlingssystem för förpackningar och tidningar.

Recycling har talat med Malin Göransson, handläggare vid Naturvårdsverkets återvinningsenhet.

 Hur många ansökningar har ni fått in gällande TIS?

- Det har kommit in två ansökningar. Det är dels Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, dels TMR som kommit in med ansökningar när det gäller insamling av förpackningar. När det gäller insamling av returpapper så har det i dagsläget inte inkommit någon ansökan. TMR har i sin ansökan för förpackningar utryckt att de har för avsikt att ansöka om insamling av returpapper.

 

OK, vad händer nu?

- Nu kommer vi att mycket noggrant läsa igenom ansökningarna och analysera dessa med avseende på hur de motsvarar de krav som anges i förordningen.

 

Och om de inte motsvarar dessa krav på någon eller några punkter?

- Skulle det visa sig att det behövs så kommer vi att begära kompletterande uppgifter och upplysningar innan vi fattar något beslut.

 

Hur lång tid kommer resten av processen att ta?

- Det går inte att svara på exakt, men i och med att systemen ska finnas på plats och tas i drift vid årsskiftet, så förstår alla att det handlar om en tajt tidsplan. Det har det varit sedan förordningen presenterades 2018 och ansökningarna har föregåtts av en hel del förberedande samråd mellan aktörer och oss. Men, ambitionen är så klart att detta ska hanteras så snabbt som det överhuvudtaget är möjligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109