23948sdkhjf

Corona drabbar producentansvar?

Producentansvaret för tidningspapper kan vara på väg att drabbas av coronaviruset…..

Missnöje med det nya tänkta systemet med bostadsnära insamling av tidningar från producenter, mediehus och branschorganisationer började ventileras tämligen omgående efter att de nya förordningarna presenterades i mitten av 2018.

Nu har frågan fått en förnyad aktualitet i och med att kulturminister Amanda Lind i fredags presenterade en förstärkning av mediestödet med anledning av coronakrisens påverkan på mediernas annonsintäkter. Vid pressträffen om krispaketet skickade ministern en tydlig signal om att inte belasta tidningar och tidskrifter med kostnader för hushållsnära insamling.

På Sveriges Tidskrifters hemsida säger vd Kerstin Neld att man välkomnar den tydliga signalen om att se över returpappersförordningen. Regeringen avser att återkomma med en långsiktigt hållbar lösning, heter det.

Alla håller inte med

Fastighetstidningen.se tar upp frågan och till dem säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna Sverige att man utgår från att returpappersförordningen i sig inte kommer att förändras.

- Att urholka producentansvaret är inte att ge stöd. Det är att låta andra aktörer belastas av ansvaret för insamling av tidningar. Stötta gärna tidningarna, men inte genom att låta dem undslippa ansvar för att ta hand om det de producerar, säger han.

För någon vecka sedan skickade Sveriges Tidskrifter tillsammans med Tidningsutgivarna, Gratistidningarna och Grafiska Företagen en hemställan till regeringen om att upphäva returpappersförordningen. En länk till denna hemställan hittar du här.

Artikeln är en del av vårt tema om Corona.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109