23948sdkhjf

Gör handsprit av restprodukt från alkoholfri öl

Behovet av handsprit och ytdesinfektionsmedel är stort, inte minst inom hälso- och sjukvården.

För att kunna hjälpa vården i denna utmanande tid har Spendrups Bryggeri nu börjat använda restetanol från tillverkningen av alkoholfri öl till detta. Första provleveransen går till Region Dalarna idag.

Tillväxten på alkoholfri öl har varit kraftig de senaste åren, i takt med att utbudet har ökat och kvaliteten på ölen har förbättrats. Spendrups brygger alkoholfri öl på samma sätt som alkoholhaltig öl, men separerar alkoholen i slutet av bryggprocessen. Årligen bryggs åtta miljoner alkoholfritt öl på Spendrups Bryggeri i Grängesberg vilket samtidigt ger en restprodukt i form av knappt 80-procentig etanol. Det handlar om ca 650 000 liter restsprit som i vanliga fall går till biogasutvinning. Men i och med det ökade behovet av handsprit och desinfektionsmedel ställer Spendrups nu om för att kunna producera dessa bristprodukter av restspriten.

- Det känns otroligt bra att vi kan gå in och hjälpa till där behovet är stort. Det har inte varit helt enkelt, bland annat kräver skattelagstiftningen att teknisk sprit inte ska gå att dricka, vilket innebär att särskilda ämnen måste tillsättas som har varit mycket svåra att få tag på. Men nu har vi skapat förutsättningar för att kunna producera i mindre skala. Vi gör nu en provleverans som vi tillsammans med Region Dalarna ska testa och utvärdera. Det är flera engagerade och kreativa medarbetare som har kämpat hårt för att vi nu kan leverera de första dunkarna med handsprit och desinficering till vården, säger Helena Nylén som är varuförsörjningsdirektör på Spendrups

Idag, den 8 april, går den första provleveransen, om 350 liter, ut från bryggeriet till sjukvården i Region Dalarna. De närmsta veckorna kan produktionen ökas till 1500 liter per vecka, givet att råvaror och rätt förpackningar kan säkras. Det kräver också en avskild yta i bryggeriet.

- Med nuvarande kapacitet kan vi leverera lokalt, men förutsättningar finns för en mer storskalig produktion på upp till 7500 liter per vecka. För det krävs större insatser som en provisorisk tältbyggnad för produktion och lagring, samt att säkerställa brandskyddet. Vi har just nu en dialog med MSB om hjälp och stöd för detta och hoppas kunna komma vidare inom kort, säger Helena Nylén.

Artikeln är en del av vårt tema om Corona.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078