23948sdkhjf

Ragn-Sells bygger flygaskafabrik

Skopan i jorden för Ragn-Sells satsning på flygaska.

Miljöföretaget Ragn-Sells har inlett byggandet av en ny anläggning för att utvinna råvaror ur flygaska från avfallsförbränning, en investering i cirkulär industri värd minst 600 miljoner kronor. Satsningen bidrar till Sveriges ambition att bli världens första fossilfria välfärdsland, slår näringsminister Ibrahim Baylan fast.

– Jag är glad över den här investeringen Ragn-Sells gör i Sverige för att bidra till industrins omställning, till våra målsättningar om den cirkulära ekonomin och att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

På tisdagen tog en pyntad grävmaskin det ceremoniella första skoptaget i marken vid Ragn-Sells kretsloppsanläggning Högbytorp i Bro nordväst om Stockholm. Om två år ska den färdiga anläggningen kunna ta emot 150 000 ton flygaska om året, utvinna flera värdefulla ämnen ur askan som i dag är ett farligt avfall och samtidigt ta bort de oönskade ämnena ur kretsloppet.

– Cirkulära lösningar som den här ger minskade utsläpp, skapar jobb och bygger en helt ny svensk exportindustri. Vi är mycket glada att regeringen ser värdet för Sverige och arbetar för att underlätta övergången till en cirkulär ekonomi, säger Mikael Hedström, vd för Ragn-Sells Treatment & Detox.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062