23948sdkhjf

SKR kritiskt till kommunal tidningsinsamling

Sveriges Kommuner och Regioner är starkt kritiskt till regeringens beslut att lägga över ansvaret för insamlingen av använda tidningar på kommunerna.

I dag är det producenter av tidningar som ansvarar för insamlingen genom samarbetsorganisationen Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

Läs också: EXTRA!! Tidningsbranschen slipper finansiera returpappersinsamling

– Utan varken avstämning med berörda aktörer eller remissförfarande tar regeringen bort producentansvaret som länge varit Sveriges framgångsrika väg till insamling av förpackningar och tidningar. Hastigt läggs ansvar över på kommunerna och medborgarna får betala via avfallstaxan. Vi är starkt kritiska till regeringens agerande, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner SKR.

– Att regeringen tar ett så stort beslut som detta utan ordentlig dialog med varken SKR eller kommunerna är ovanligt och oacceptabelt, säger Anders Henriksson, 2:e vice ordförande för SKR.

Regeringen motiverar sitt beslut med att tidningsbranschen har en svår ekonomisk situation. SKR har förståelse för att det förändrade medielandskapet och andra kostnadsökningar inneburit ekonomiska konsekvenser för tidningsutgivarna.

2018 införde regeringen en förordning för returpapper som innebär ökade kostnader för tidningsutgivarna.

- SKR framförde att förordningen skulle medföra stora utmaningar för tidningsutgivarna, säger Anders Knape.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.188