23948sdkhjf

Industriell symbios på Gotland

Nu ska förutsättningarna för att utveckla ett centrum för industriell symbios i närheten av Visby på Gotland undersökas. En kartläggning ska nu göras för att se vilka industriella samarbeten som är möjliga och hur de kan bidra till en fossilfri och cirkulär ekonomi på ön.

Gotland har påbörjat en övergång till ökad självförsörjning när det gäller energi och materialanvändning, och som en ö är det en idealisk testbädd för industriell symbios. Den närhet som ön erbjuder, både geografiskt och socialt, kan vara en fördel för att utveckla de samarbeten som behövs.

Det här kommer att stärka industrier och samarbeten på Gotland. Befintliga företag får chans att växa och nya företag kan komma hit och utvecklas, säger Roger Hammarström, verksamhetsledare på Tillväxt Gotland.

Industriell symbios innebär att företag delar resurser, energi och utrustning med varandra som ett sätt att åstadkomma både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Projektet ska utveckla möjliga synergier och utbyten som kan finnas mellan företag och industrier, som ligger i närheten av den plats utanför Visby som är tänkt att vara centrum för den industriella symbiosen.

Det är siftelsen IVL Svenska Miljöinstitutet och föreningen Tillväxt Gotland som ska undersöka förutsättningarna för en möjlig industriell symbios på Gotland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094