23948sdkhjf

Matavfallspåsar i fruktdisken minskar plastanvändningen

Fler och fler butiker erbjuder matavfallspåsar i fruktdisken som ett alternativ till plastpåsar.

Senast i raden att satsa på detta är Ica Maxi i Karlskoga som tillsammans med Karlskoga Energi & Miljö inlett ett samarbete för att minska på avfallet.

Läs också: Ny statistik - Rekordstort intresse för biogas

När kunden har plockat frukt och grönt i matavfallspåsen tas påsen hem och används sedan på nytt när kunden slänger sitt matavfall i den. En enkel lösning som ska minska förbrukningen av plast.

- Vi har följt utvecklingen av det här konceptet som har funnits en tid runt om i landet. Det har varit framgångsrikt på många håll och nu är vi redo att få igång det i Karlskoga. ICA Maxi är först ut under en testperiod, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Under ett kvartal kommer Karlskoga Energi & Miljö att förse ICA Maxi med matavfallspåsarna och om satsningen slår väl ut kommer de sedan att fortsätta i egen regi.

- Det här ligger helt i linje med vår miljöprofil och det är nödvändigt att minska på plastanvändningen. Till en början kommer plastpåsen finnas kvar som alternativ och vi erbjuder även en nätpåse som kan användas flera gånger. Med tanke på plastskatten blir det extra viktigt att få till en beteendeförändring både ur ett hållbart och ekonomiskt perspektiv, säger ICA-handlaren Mikael Norling.

För att matavfallspåsen ska fungera i hela kedjan behöver självscanningslappen tas bort innan den bruna påsen slängs bland matavfallet.

- Plastlappen kan enkelt dras bort när kunden har passerat kassan och kommit hem. Då riskerar den inte att ställa till det i biogasframställningen, avslutar Peter Jarl.

Kommentera en artikel (3)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.19