23948sdkhjf

Byter påse för matavfall

På senaste mötet i Samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå kommun beslutades att från oktober i år kommer det att ske ett successivt byte från nuvarande majsstärkelsepåsar för matavfall, till miljövänligare papperspåsar.

Med start förra hösten i september, har det genomförts ett projekt i två områden i Skellefteå, på Morön och Morö Backe, där majsstärkelsepåsen bytts ut mot papperspåsar. Projektet pågick fram till mars i år och har sedan utvärderats i en enkät av hushållen som ingått i projektet.

-Vi är hela tiden ute efter att förbättra och testa nya miljövänliga alternativ. Papperspåsen är just en sådan sak, säger Sara Keisu, samhällsbyggnadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

55 % upplever att papperspåsen är likvärdig eller bättre än majsstärkelsepåsen, medan 45 % upplever att majsstärkelsepåsen är bättre. Under projektets gång har hushållens inställning till papperspåsen ändrats. Hela 46 % har svarat att deras uppfattning ändrats till det bättre och endast 16 % till det sämre, medan 38 % inte ändrat uppfattning om papperspåsen.

Majsstärkelsepåsen har varit ett uppskattat emballage för matavfall eftersom den är tät, smidig och lätt att förvara. Men den är gjord av en stor del fossil plast och är inte lika miljövänlig som papperspåsen.

- Ekonomiskt är papperspåsen och majsstärkelsepåsen likvärdiga, men från miljösynpunkt är papperspåsen ett bättre alternativ, säger Stefan Johansson, avdelningschef för vatten och avfall.

Några av de som deltagit i projektet och som föredrar majsstärkelsepåsen poängterar ändå att de kan tänka sig att byta till papperspåsen ur miljösynpunkt.

Hämtning av papperspåsarna kommer att kunna göras via kommunens återvinningscentraler och i livsmedelsaffärer. För de som har långt till både affär och återvinningscentral planeras viss utdelning av pappersbunt vid sopkärl, framgår det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11