23948sdkhjf

De är bäst i Sverige på avfallshantering

Igår hölls Avfall Sveriges årsmöte, denna gång i digital form på grund av corona. Som vanligt utsågs ”Bästa kommun” när det gäller avfallshantering.

I år var det Kristianstad som knep första platsen. Renhållningens vd Johan Karlsvärd år både stolt och glad och ser utmärkelsen 'Årets avfallskommun' som en laginsats där både personal och inte minst engagerade kommuninvånare bidragit till segern.

Vilken placering en kommun får på rankinglistan avgörs av faktorer som kundnöjdhet, återvinning, avfallsmängd och sortering. Vid flera tillfällen har Kristianstad placerat sig högt, men aldrig vunnit. Det gjorde man alltså nu med 92,3 poäng av 100 möjliga.

 –På Renhållningen har vi under många år arbetat mot visionen "Bäst i Sverige 2020" så det var riktigt roligt att vi lyckades vinna just i år, säger Johan Karlsvärd, vd på Renhållningen Kristianstad. Det visar att vi är på rätt väg med de satsningar vi gjort under de senaste åren och inte minst att vi har kommuninvånare som verkligen vill bidra till en bättre miljö, säger han.

Visionen "Bäst i Sverige 2020" togs fram av styrelsen redan år 2013 och handlar enligt Karlsvärd mycket om delaktighet, att vara modern och ligga i framkant. Många initiativ gällande förbättrad avfallshantering har tagits i kommunen sedan visionen formulerades, bland annat nya återvinningscentraler i Åhus och Arkelstorp samt fyrfacksinsamling för villor och fritidshus. Vilket har bidragit till bättre sortering, mer återvunnet material, nöjdare kunder och därmed också en högre rankingpoäng i sammanställningen.

Johan Karlsvärd hoppas att alla i bolaget och hela kommunen känner en stolthet i och med dagens utmärkelse. Han ser ljust på framtiden och det fortsatta förbättringsarbete som väntar där invigningen av den nya hållbarhetsparken Returum i september är en viktig milstolpe.

 –Nu när vi realiserat vår vision att bli bäst år 2020 är det ändå viktigt att vi fortsätter jobba framåt för att fortsätta vara det goda exemplet och hålla oss kvar i toppen även kommande år, avslutar han. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078