23948sdkhjf

FTI chockar producenter – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Som en följd av regeringens beslut om fastighetsnära insamling av förpackningar, FNI, från alla Sveriges hushåll kommer förpackningsavgifterna för att finansiera detta att raka i höjden. FTI har beräknat att det kommer att kosta svenska konsumenter fem miljarder om året. En ökning med 500 procent från dagens kostnad på en miljard kronor för förpackningsåtervinningen.

Recyclings systertidning Packmarknaden kände sig tvungen att ställa FTI mot väggen efter detta avslöjande och fråga om detta verkligen är en prognos som stämmer? Man fick en intervju med Henrik Nilsson, projektledare på FTI, som ansvarar och redan påbörjat arbetet med den nya infrastrukturen för förpackningsinsamling.

– Först vill jag säga att jag är glad att vi äntligen tycks nå ut med budskapet till producenterna vad den nya lagstiftningen om FNI kommer att innebära, inte minst i ökade kostnader och därmed avgifter på förpackningar och därmed priset på de produkter som konsumenterna köper. Vi fick ett otroligt bra gensvar på vårt PACK@lunch som tack vare att det genomfördes som ett webinar kunde samla flera hundra uppkopplade deltagare. Vi har ägnat stor tid efteråt att svara på alla de frågor som deltagarna hade och inte hanns med under sändning. Vi har svarat på alla frågor som inte ställdes anonymt.

– Innan jag svarar på frågan om avgiftsprognosen vill jag också säga att regeringens beslut om FNI är ett systemskifte i svensk avfalls- eller återvinningspolitik om man så vill. Ansvaret för att tillhandahålla ett lämpligt insamlingssystem har legat på producenterna sedan producentansvaret infördes. Det har dock funnits en stor öppenhet för kompletterande system i privat och kommunal regi. Producenterna har valt återvinningsstationer för att uppfylla kravet på lämpligt insamlingssystem. Med nya förordningen definierar regeringen att ett lämpligt insamlingssystem innebär att producenterna ska ansvara för att hämta förpackningsavfallet vid varje bostadsfastighet och att det inte finns möjlighet kompletterande system i annans regi.

Detta är inledningen på en längre intervju med Henrik Nilsson, FTI, i kommande nummer av Packmarknaden och som även kommer publiceras här på Recyclingnet.se.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078