23948sdkhjf

Konfliktmineraler återvinns via second hand-aktör

PMU Second hand i Alingsås, Jönköping, Trollhättan eller Trelleborg ingår nu i ett unikt samarbete för att kunna ta hand om omoderna och trasiga elektronikprodukter för att återvinna de eventuella konfliktmineraler som finns i produkterna.

– Att sälja skänkta, fungerande produkter i våra butiker är inget nytt. Men att nu även kunna ta hand om prylar som inte går att sälja hos oss, men ändå kommer att bidra både till vårt biståndsarbete och till en betydande miljövinst, känns verkligen stort. Vi vill vara en del av att minska konflikterna och lidandet kring de eftertraktade mineralerna, säger Mats Hillerström, chef för PMU Second Hand.

Från och med nu tar man emot laptops, surfplattor och telefoner i sina secondhandbutiker i Alingsås, Jököping, Trollhättan och Trelleborg. De produkter som går att återbruka direkt säljs i butiken, men de produkter som behöver renoveras eller demonteras för återvinning skickas via företaget Universal Avenue.

Syftet med initiativet är att minska efterfrågan på de mineraler som används vid tillverkning av ny teknik. Det åstadkommer man genom att renovera och återanvända materialet från gammal teknik. Fler telefoner och datorer kan återanvändas samtidigt som mindre mängder nybrutna mineraler behövs till nyproduktion.

– Vi utvecklar en innovativ plattform för att hantera hårdvara i ett cirkulärt flöde. Att få möjlighet att jobba med PMU kring inbyte och återvinning av hårdvara är otroligt spännande! Vi delar en vision om att en förlängd livscykel för hårdvara är nödvändig för att tackla framtidens miljöutmaningar, säger Johan Lilja, vd för Universal Avenue.

Det ekonomiska överskottet som genereras genom samarbetet med Universal Avenue går oavkortat till PMU:s arbete i DR Kongo, bland annat det världsberömda Panzisjukhuset i Bukavu där 2018 års fredspristagare Denis Mukwege är chefsläkare. Landet är rikt på mineraler, men också känt för sin illegala handel med kobolt, coltan, volfram och guld som används vid tillverkning av mobiler och datorer. Beväpnade grupper skapar kaos för att ta kontroll över gruvdriften där sexuellt våld har ett direkt samband med konflikterna kring gruvorna, enligt Mukwege.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Erbjuder återvinning av stenullsisolering
Dynamisk etikett för minskat matsvinn
Brist på sorterat textilavfall bromsar uppskalning av återvunnet material
Till politikerna: Detta skulle underlätta den cirkulära utvecklingen
Bioplast kan skiljas ut med NIR-teknik
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas utan djuphavsbrytning
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.109