23948sdkhjf

De fixar avfallsvirket i Norge

EMG är ett företag etablerat i Norge för att vidareutveckla materialåtervinning av avfallsvirke i Norden och Europa. Företagets första avfallsträfrakt transporterades från Norge till Skottland i början av juni.

EMG (”Energy and Material Recovery”) är etablerat för att utveckla nya sorterings- och logistiklösningar för avfallsvirke, och kommer att utveckla nya träfraktioner för energiåtervinning och materialåtervinning på den europeiska marknaden. Företaget strävar också efter att öka återvinningsgraden för träavfall och därmed arbeta för att vidareutveckla en cirkulär ekonomi av trä i Europa.

Till att börja med kommer EMG att samla avfallsvirke i Skogn, Bergen, Askim, Egersund och vid Storoy utanför staden Haugesund.

– Vi vill säkerställa högkvalitetsavfall för material- och energiåtervinning. Genom att samordna leveranserna och logistiklösningarna på den norska marknaden kommer vi att rationalisera avfallsflöden hela vägen till företagare både i Norden och Europa, säger Inge Raymond Langhelle vd för EMG

 EMG kommer också att öka sortering och lagringskapacitet på marknaden, vilket vi vet är uppskattat av mindre aktörer i branschen, säger Langhelle.

Den första leveransen är nu genomförd, det blev en last på 2200 ton behandlat avfall som skickades till Grangemouth i Skottland under den första veckan i juni.

 Avfallsvirke från den norska marknaden har under en tid främst använts för energiåtervinning i Sverige. Strängare krav på materialåtervinning och andra marknadselement har förändrat denna bild. En dynamisk marknad skapar osäkerhet för många branschleverantörer, men vi hoppas kunna förbättra denna situation genom att erbjuda långsiktiga lösningar och mer stabilitet, säger Langhelle.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094