23948sdkhjf

Kan Coronakrisen ge miljön ett uppsving inom byggsektorn?

Coronakrisen har fått effekter över hela samhället och så även för byggsektorn. Projekt har skjutits på och redan pågående arbetsplatser har i många fall gått ner på sparlåga. Vad händer nu när samhället skall starta igen efter sommaren?

Vad händer i bygg- och anläggningsbranschen efter semesterperioden när samhället återigen startar om. Kommer krisen leda till att fler tar möjligheten att vara en del av omställningen till en mer klimatvänligare bransch? Det tror i alla fall Pinpointer som ser en ökad efterfrågan på miljövänliga alternativ i sina förfrågningar under våren.

– Vi börjar se tendenser i systemet där flera av våra kunder väljer ”Bra miljöval” i sin transportförfrågan, istället för lägsta pris. Det är självklart väldigt roligt att se att vi har många medvetna både byggentreprenörer och beställare som vill vara med och göra en omställning, säger Joakim Klintred, vd Pinpointer.

I en rapport från Fossilfritt Sverige konstaterar man att sektorn är rätt fragmentiserad vilket betyder att ansvarsfrågan är otydlig mellan de olika parterna. Att man dessutom arbetar i projekt riskerar också leda till att erfarenheter och kunskaper inte överförs mellan uppdragen.

Men med det sagt händer det mycket just nu. Några av de stora bygg- och anläggningsföretagen har skrivit under den ambitiösa färdplanen som Fossilfritt Sverige lagt fram. Där skriver man att växthusgaserna ska minska med 50 procent till 2030 och att det ska vara nollutsläpp 2045. Det handlar alltså om nollutsläpp i hela kedjan – från schakt till  materialproduktion till färdigt hus. Då krävs satsningar på ny teknik, digitalisering och erfarenhetsutbyte.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079