23948sdkhjf

Fler batterier fattar eld när plaståtervinningen ökar

Förändrat levnadssätt och konsumtionsmönster under Covid-19 har gjort att plastanvändningen och sorteringen av plastförpackningar har ökat.

Svensk Plaståtervinning har märkt en stor stegring på kort tid, men i takt med en ökad återvinning så ökar också antalet bränder i anläggningen. Det är en följd av de batterier som finns kvar i många plastprodukter som felaktigt källsorterats.

Skillnaden mellan februari och april, när vi hade samhällsspridning av Covid-19, är ca 40 procent. På årsbasis är det en ökning med drygt 15 procent då februari är en låg månad volymmässigt. 
— Vi såg en tydlig effekt redan i mars när svenskarna började vara hemma mer, och en del också bunkrade varor. Uppgången gjorde att vi fick ansöka om att utöka transporterna till och från vår anläggning i Motala, säger Karin Petersson, operativ chef på Svensk Plaståtervinning. Från mars till och med mitten på juni hade vi tagit emot cirka 23 400 ton plastförpackningar.

Av allt som kommer till anläggningen i Motala beräknas 30–35 procent vara andra saker än plastförpackningar. Av dessa är det många som har batterier, till exempel plastleksaker och eltandborstar. Den stora mängden batterier som felaktigt källsorteras är ett stort problem för Svensk Plaståtervinning då de kan fatta eld, vilket både förstör maskinerna och leder till att räddningstjänsten får rycka ut.

— Batterier som är kvar i plastprodukter är ett stort problem för oss i och med att de antänder och börjar brinna. Framförallt är det batterier som är kvar i leksaker, men vi får även in ett stort antal cykelbatterier, berättar Karin Petersson. Det är kanske inte självklart för alla hur de ska sorteras i och med att de innehåller plast, så då hamnar de hos oss. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094