23948sdkhjf

Skrädderiavtal ska öka återanvändning

En hållbar utveckling och en hälsosam miljö är ett av Kungsbacka kommuns mål.

Nu ska kommunen satsa mer på att återanvända, underhålla och laga. Som en del i arbetet med hållbar konsumtion ska kommunen ta fram ett batteri av reparationstjänster, eller cirkulära tjänster, för interna inköp. Först ut är kommunens arbetskläder som nu ska kunna skickas på lagning hos skrädderi.

– Kommunen är en stor kund av varor och tjänster och därmed också en viktig pådrivande kraft när det gäller hållbar konsumtion, säger Anna Hallin, hållbarhetssamordnare på Kungsbacka kommun, i ett pressmeddelande. Snarare än att köpa nytt behöver vi bli bättre på att underhålla och laga det vi har. Och våra kläder är en stor miljöbov.

Kungsbacka kommun har slutit ett nytt avtal för lagning av kommunens arbetskläder med företagen K2C i Kungsbacka och Repamera.

K2C i Kungsbacka är ett arbetsintegrerat socialt företag som startade upp 2017 med att reparera cyklar från kommunens återvinningscentraler. Därefter utökades verksamheten med ett skrädderi. Idag har företaget tretton fast anställda som tidigare stått långt från arbetsmarknaden.

– Det här avtalet innebär en ökad trygghet för våra anställda. Vinsten återinvesteras i företaget och våra anställda. Allt vi gör handlar om återvinning och att ge både människor och material en andra chans, säger Lars Person, vd för K2C i Kungsbacka.

Repamera är ett företag som erbjuder skrädderitjänster på nätet och avtalet med Kungsbacka kommun är det första med en offentlig aktör.

– Jag är faktiskt väldigt stolt över att få möjligheten att hjälpa till att göra Kungsbacka kommun ännu mer cirkulär. Vi tillgängliggör skrädderitjänster för privatpersoner i hela Sverige, men det verkar finnas en lucka som vi hoppas kunna fylla vad gäller lagning av kläder i större volymer från företag och offentlig sektor, säger Henning Gillberg, vd på Repamera.

Fler interna cirkulära tjänster kommer att införas framöver i kommunen, till exempel lagning av mobiltelefoner och surfplattor. Kommunens inköp spelar en central roll i arbetet med de globala hållbarhetsmålen och på vägen mot en mer cirkulär ekonomi med så lite avfall som möjligt.

– Eftersom allt avfall som uppkommer börjar med ett inköp är det i inköpsprocessen vi kan styra mot varor som håller länge, är möjliga att reparera och uppgradera och som inte innehåller farliga ämnen som försvårar återvinning, säger Anna Hallin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.22