23948sdkhjf

Förpackningsforskare nominerade till fint pris

Helén Williams och Fredrik Wikström vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, har blivit nominerade i kategorin ”Årets Hållbarhetsinitiativ” på Dagligvarugalan 2020. De forskar om förpackningens roll för minskat matsvinn.

– Matsvinnet står idag för cirka 6-8 procent av den globala klimatpåverkan. Alla åtgärder som bidrar till att minska detta gör stor skillnad och tar oss ett steg närmare att klara Parisavtalet, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem.

– Förpackningar som skyddar maten från produktion till dess att den når våra tallrikar är grundläggande i detta arbete, här hoppas vi att vår forskning kan komma till nytta.

Syftet med Dagligvarugalan är att lyfta och uppmärksamma dagligvarubranschens alla hjältar som bidrar till att den svenska livsmedelsförsörjningen fungerar och att konsumenterna inspireras.

– Vi är mycket glada över nomineringen och att vår forskning uppmärksammas, säger Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem. I år är första gången som forskare nominerats till Årets Hållbarhetsinitiativ, vilket känns extra kul.

Dagligvarugalan arrangeras för tolfte gången av branschtidningen Fri Köpenskap (systertidning till Recycling) och forskarduon är en av tre finalister i sin kategori.

Juryns motivering till nomineringen löd:

Helén Williams och Fredrik Wikström är forskare på Karlstads universitet. Deras forskning har tagit död på många myter och gett viktig kunskap kring förpackningens roll för minskat matsvinn. Det handlar framför allt om att förpackningen ofta målas upp som en stor miljöbov, men är nödvändig för att transportera och skydda maten. Deras senaste studie visar bland annat att det är mer klimatsmart att välja portionsförpackat och mindre förpackningar. Forskningen har inte bara fått stort genomslag i Sverige, utan även internationellt.”

Övriga två finalister i kategorin är Axfoundation – Framtidens mat och Ekotipset. Vinnarna presenteras på en digital prisutdelning den 8 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094