23948sdkhjf

Kunskap om framtida hållbar modeindustri för finansbranschen

Textil- och modeindustrin ligger långt efter andra sektorer i övergången mot en cirkulär ekonomi.

Genom att ta del av forskningsresultat och delta i dialog kan investerare och finanssektorn bidra till omställningen. Nu släpps rapporten Investor Brief: Sustainability in Textiles and Fashion som ska bana väg för hållbara investeringar inom modebranschen.

För att nå en förändring inom textil- och modeindustrin krävs initierade och engagerade investerare. Rapporten pekar ut fyra nyckelområden inom textil- och modeindustrin som finanssektorn bör fokusera på; nya affärsmodeller som bidrar till att förlänga plaggens livslängd, nya resurseffektiva och innovativa produktionstekniker, ny teknik för materialåtervinning, samt teknik och informationssystem gällande spårbarhet för att synliggöra miljöpåverkan genom hela produktionskedjan ut till kund.

Rapporten innehåller dessutom ett så kallat ”Investor Toolkit” som belyser centrala frågor investerare och kapitalförvaltare kan använda sig av i företagsdialoger. Rapporten bygger på forskning inom det avslutade forskningsprogrammet Mistra Future Fashion (2011–2019). Programmets resultat visar att produktionen av kläder står för den absolut största miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv, gällande klimatförändringar, föroreningar och vattenanvändning.

Att minska den negativa miljöpåverkan från produktionen är därför avgörande. Det kan ske både genom att minska antalet föremål som tillverkas, och genom att minska miljöpåverkan från varje producerat föremål. Parallellt med detta krävs också att infrastruktur och teknik för återvinning utvecklas för att branschen ska kunna bli mer miljömässigt hållbar.

–Programmets resultat har nått stor uppmärksamhet i mode- och textilbranschen. Det är bra att forskningsresultaten nu når en ny målgrupp som kan och behöver vara en aktiv del av den förändring som krävs, säger Malin Lindgren, programansvarig Mistra, i ett pressmeddelande.

Några siffror ur rapporten:

2016 stod klädindustrin för 6,7 procent av den globala klimatpåverkan.

Endast 3 procent återvunnet material används inom den globala textilindustrin.

80 procent av den totala klimatpåverkan från svensk klädkonsumtion uppkommer vid produktionen. Det beror främst på användningen av fossil energi i produktionsprocesserna.

Till år 2025 föreslår Naturvårdsverket att svenska hushålls textilavfall ska minska från 8 till 3 kg per person och år.

En länk till rapporten hittar du här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sopigt i Köpenhamn
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinning
Hydro först med byggsystem av 100 procent återvunnet aluminium
Resultat över förväntan med ”Smarta sopkärl”
Vill fånga CO2 med gruvavfall
Uppdaterad: Brand vid Renewcell
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.094