23948sdkhjf

Genombrott inom PET-återvinning

Siegwerk får APR-erkännande för avfärgningsteknik som förbättrar återvinningsbarheten för PET-flaskor.

Med sin Aqantum Alkali Strippable Primer och Sicura UV/LED-färgteknologi sätter Siegwerk en ny standard för återvinning av PET-flaskor: Det underlättar avsevärt avfärgningen av UV/LED-tryckta PET-sleeves (krymphylsor), vilket ytterligare förbättrar kvaliteten på återvunna PET-flaskor enligt Association of Plastic Recyclers (APR).

Siegwerk, en av de ledande globala leverantörerna av tryckfärger för förpackningsapplikationer och etiketter, har utvecklat en patenterad tvättbar färgteknologi som möjliggör avfärgning av UV / LED-tryckta PET-sleeves som i sin tur förbättrar möjligheten för återvinning av sleeeven tillsammans med PET-flaskor.

Tekniken har ackrediterats som den första UV/LED-lösningen i sitt slag av Association of Plastic Recyclers (APR), den nationella branschorganisationen för den amerikanska plaståtervinningsindustrin, som uppfyller riktlinjerna för kvalitetsförbättring av återvunna PET-flaskor.

– Med Aqantum Alkali Strippable Primer och Sicura UV/LED-färg utvecklade vi en lösning som särskilt möjliggör säker och effektiv avfärgning av kristallin PET-krympfilm tryckta med UV/LED-färg APR: s avfärgnings- och återvinningskriterier, förklarar Fabian Köhn, Global Product Manager Narrow Web på Siegwerk.


– Avfärgningen av UV/ LED-tryckta hylsor är en speciell utmaning för återvinning. Standard UV-färg bildar ett fast, kemiskt och mekaniskt beständigt skikt, de är inte lätt och i de flesta fall inte helt möjligt  att avlägsna från substratet och minimerar därför kvaliteten på det återvunna materialet.

– Siegwerks avfärgningsteknik fungerar med Sicura UV/LED-flexo-färgserien och erbjuder bra blockmotstånd, samt motstånd mot fett, olja och värme. Det möjliggör återvinning av PET-hylsor tillsammans med PET-flaskor utan att behöva separera flaskor och hylsor innan. De sleevade flaskorna kvarnas vilket resulterar i en blandning av PET-flaskmaterial och tryckt PET-krymphylsmaterial som tvättas i ett hett kaustiskt (alkaliskt) tvättsteg. Här löser sig grundfärgen, färgen tvättas av och lämnar det klara substratet men förorenar inte tvättvattnet eller PET-filmen som uppfyller kraven i APR-testprotokollet.

APR-erkännandet är baserat på den tekniska återvinningsbarheten av Siegwerk's bläckinnovation för PET-flaskmärken. Det erkänner bara den inlämnade hylsstrukturen som uppfyller de mest utmanande testvillkoren och de strängaste vägledningskriterierna och inte nödvändigtvis flaskorna som använder hylsorna. Flaskorna behöver testas för sig för att visa att de överensstämmer med det så kallade Critical Guidance Protocol for Clear PET Articles with Labels and Closures.

Detta protokoll är ett resultat av en branschöverenskommelse med flera branscher om viktiga frågor relaterade till återvinning av PET-flaskor efter konsument som är avsedda att på ett hållbart sätt förbättra kvaliteten på återvunna flaskor. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078