23948sdkhjf

Återvinning in när Industriklivet breddas

Vid en pressträff på måndagen presenterade Per Bolund och Isabella Lövin huvudpunkterna i budgetpropositionen på miljöområdet.

Bland annat framkom att regeringen avser att bredda det så kallade Industriklivet. Sedan 2018 har Industriklivet gett stöd till att utveckla lösningar för att minska de processrelaterade utsläpp inom industrin som ofta är svåra att komma åt och sedan 2019 även tekniker för så kallade negativa utsläpp. Nu breddas satsningen och det blir möjligt att även kunna ge stöd till andra industriprojekt såsom plastreturraffinaderier, återvinningsanläggningar, biodrivmedel, vätgasproduktion,  och batteriproduktion. Breddningen knyter därmed också an till den nyligen beslutade strategin för cirkulär ekonomi som bidrar till att nå miljö- och klimatmålen. Industriklivet föreslås stärkas för 2021 med 150 miljoner kronor till knappt 750 miljoner kronor.

För att främja övergången till en cirkulär ekonomi ökar nu regeringen möjligheterna till återvinning och sekundär utvinning av metaller.  För att åstadkomma sekundär utvinning på ett strukturerat och tillförlitligt sätt behöver bland annat kartläggning, statistik och spårbarhet utvecklas. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen en satsning på 25 miljoner kronor årligen för år 2021 och 2022 för Sveriges geologiska undersökning (SGU), och Naturvårdsverket föreslås få ta del av medlen för att bidra till arbetet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Bygger första avskiljningsanläggningen för CO2 från avfallsförbränning
"Skräpaktier" vinnare på börsen
Fräscha upp ansiktet med utsläpp från stålindustrin
Han hittar nytt sätt rena vatten
Han gör förbränning av biomassa mer effektiv
Hundratals ton avfallsplast kvar på fastigheten

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111