23948sdkhjf

Samarbete räddar 200 000 ton felsorterade plastförpackningar

Svensk Plaståtervinning har ingått ett 10-årsavtal med miljö- och returbolaget Sörab. Avtalet innebär att upp till 200 000 ton felsorterad plast, som annars hade gått till förbränning, nu kan återvinnas. Samtidigt bidrar det till att Svensk Plaståtervinnings producentkunder kommer att öka återvinningen av sina plastförpackningar med mer än 20 procent mot tidigare nivåer.

Sörab bygger en helt ny typ av sorteringsanläggning vid kraftvärmeverket i Brista i Sigtuna. Anläggningen ska stå klar i slutet av året och är den första i Sverige som kompletterar hushållens plastsortering med en automatiserad eftersortering. Här kommer även metall att sorteras.

— I Sverige är det lag på att källsortera plastförpackningar. Ändå slängs mer än 60 procent direkt i hushållsavfallet som går till förbränning, vilket leder till onödiga utsläpp. Den nya anläggningen i Brista ska betraktas som en extra säkerhetsåtgärd som ser till att alla plastförpackningar sorteras ut och återvinns, och att fossil plast inte förbränns i onödan, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning, i ett pressmeddelande.

Samarbetet leder till att upp till 20 000 ton plastförpackningar per år, som av misstag hamnat i hushållsavfallet, nu kommer att avskiljas innan förbränning. Istället ska dessa skickas direkt till Svensk Plaståtervinning i Motala för återvinning.

— Vi kan dock inte ersätta konsumentens källsortering med den här metoden då plastförpackningar som blandas med hushållsavfall blir mer förorenade, vilket innebär en svårare och dyrare återvinningsprocess. Därför är det viktigt att konsumenterna fortsätter att sortera, säger Mattias Philipsson vidare.

Svensk Plaståtervinnings målsättning är att 55 procent av deras producentkunders plastförpackningar ska återvinnas år 2025, fem år tidigare än EU:s uppsatta återvinningsmål. Detta kallas ”Plastsprånget 2025”.

— En viktig del i Plastsprånget är att vi ökar insamlingen av plastförpackningar och avtalet med Sörab är ett stort språng i rätt riktning. Tack vare samarbetet kommer våra producentkunder öka återvinningen av sina plastförpackningar med mer än 20 procent mot tidigare nivåer, säger Mattias Philipsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078