23948sdkhjf

Ny typ av balpress gör återvinning billigare

Presonas nya balpress MP 270 MH är byggd enligt ett nytt designkoncept som innebär superhög kapacitet samtidigt som den är väldigt kostnadseffektiv.

– Vi har i praktiken satt ett turboaggregat på en balpress. Det tror jag vi är först i världen med, säger Presonas vd Stefan Ekström i ett pressmeddelande.

Den nya balpressen, med det passande tillnamnet “Mega”, är tänkt för återvinnings- och sorteringsanläggningar eller andra verksamheter som balar stora mängder material.

Hemligheten bakom MP 270 MH:s höga prestanda är parallella processer och självoptimering. När materialet som ska pressas faller ner i balpressen mäts dess densitet automatiskt och sedan optimerar balpressen sig själv för att förkomprimera materialet till 200 kg/m3. Det komprimerade materialet flyttas sedan till huvudpressen som skapar färdiga balar samtidigt som nytt material förkomprimeras.

– Att kunna förkomprimera och göra färdiga balar samtidigt innebär att kapaciteten blir mycket högre jämfört med andra typer av balpressar på marknaden. Förkomprimeringen kan jämföras med ett turboaggregat: genom att öka densiteten på tillfört material får vi mycket högre effekt, alltså fler balar per timme. Det innebär att kostnaden per bal blir lägre, säger Stefan Ekström.

Balpressen har en verklig kapacitet på 45 ton material per timme (gäller material som väger 50 kg/m3 före pressning). Det är 50 procent mer än Presonas näst största balpress LP 140 och tre gånger så mycket som den mindre LP 60.
MP 270 MH:s mjukvara för självoptimering gör att maskinen alltid körs optimalt och behovet av personal för att ställa in och byta program på maskinen blir mindre. Därmed minskar också risken för felaktiga inställningar som gör att balpressen inte används till sin fulla kapacitet.

Som alla balpressar från Presona så är MP 270 MH en riktig multimaterialmaskin. Vare sig man vill pressa wellpapp, plastfilm, hushållsavfall eller tidningspapper så gör maskinen det utan problem. Det finns också ett särskilt program för att pressa PET, som kan vara ett svårt material för många balpressar.

– Den mycket höga kapaciteten innebär att balpressen kan ersätta flera mindre balpressar till en betydligt lägre kostnad. Kostnaden per balat ton sjunker helt enkelt, avslutar Stefan Ekström.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078