23948sdkhjf

De vill visa hur textilåtervinning kan se ut – lanserar recyclingmaskin i butik

H&M gör om plagg direkt i butik. 

Från och med den 12 oktober får H&M:s kunder möjlighet att omvandla kasserade plagg till nya modefavoriter direkt i butik med hjälp av återvinningsmaskinen Looop.

Processen går till så att det gamla plagget tvättas, strimlas till fibrer och spinns till nytt garn och stickas till nya plagg. Viss ny fiber behöver läggas till men ambitionen är att materialtillägget ska bli så litet som möjligt.

- Vi vill leda utvecklingen mot en cirkulär och klimatpositiv modebransch och utforskar hela tiden ny teknik och nya innovationer som kan möjliggöra detta. Men det är även viktigt att få med oss kunderna på resan och visa på att alla textilier har ett värde och kan komma till användning på nytt. Vi ser fram emot att se hur Looop kan bidra till detta, säger Felicia Reuterswärd, hållbarhetsansvarig på H&M Sverige i en kommentar. 

Den nya återvinningsmaskinen, vars system inte använder vatten eller några kemikalier, finns i en av modekoncernens butiker på Drottninggatan i Stockholm. Medlemmar i H&M:s kundklubb betalar 100 kronor för tjänsten som annars kostar 150 kronor.

Alla intäkter från projektet går till forskning relaterad till material och materialframställning. Looop är skapad av H&M Foundation tillsammans med forskningspartnern HKRITA, The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel, och Hongkongbaserade spinneriföretaget Novetex Textiles.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078