23948sdkhjf

Vill se global överenskommelse om plastskräp

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin och övriga nordiska miljöministrar lanserar idag en rapport som lyfter behovet av en global överenskommelse för att minska plastnedskräpning.

Rapporten innehåller förslag som ska engagera länder i ett gemensamt försök att förhindra plastföroreningar. Plastens hela livscykel har varit i fokus då olika verktyg analyserats och exempel lyfts fram.

− Plastskräp återfinns idag överallt på jordklotet, även i de mest avlägsna och orörda områdena. Vi hittar plast i Arktis, i den djupa Marianergraven och på Midwayöarna tusentals mil från närmaste kontinent. Inget land kan ensamt lösa de utmaningar vi står inför utan vi behöver samarbeta. Jag är därför glad över att idag lansera en rapport med förslag på hur en global överenskommelse kan utformas, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin, i ett pressmeddelande.

De nordiska miljö- och klimatministrarna är eniga om att takten i arbetet mot marin plastnedskräpning behöver öka. De antog i april 2019 en deklaration om att behovet av en global överenskommelse för att motverka marin plastnedskräpning och föroreningar av mikroplaster. Ministrarna beslutade då också att ta fram en nordisk rapport som ska analysera olika angreppssätt och innehåll i en framtida global överenskommelse. Idag lanseras rapporten virtuellt av de nordiska ministrarna.

Bakgrund:

Globalt sett hamnar 5 till 13 miljoner ton plastavfall i havet årligen. Det utgör ett stort hot mot den biologiska mångfalden. Större plastpartiklar orsakar skador på däggdjur och fåglar. Plast från plastbärkassar och annat skräp bryts över tid ned till så kallade mikroplaster. Dessa tycks kunna skada vattenlevande organismer både fysiskt och toxikologiskt. De misstänks även kunna fungera som bärare av miljögifter så att dessa koncentreras i ökad grad. Fler än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat eller ätit plast som finns i havet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093