23948sdkhjf

Ny patenterad metod ger helt fossilfritt järn

En svensk uppfinning har visat att det går att öka återvinningen av järn - helt utan utsläpp av koldioxid. 

Det var hans pappa som grundade företagets teknologi redan på 60-talet. 

– Min pappa Hans upptäckte en ny metod för återvinning av metalloxider, utvecklade processen och testade den i tre år i ett laboratorium. En fullskalig ugn byggdes sedan vid ett stålverk i Sverige på mitten av 1970-talet. Ugnen användes i ungefär ett halvt år, berättar sonen Edward Murray och fortsätter:

– När det började pratas mer om miljö år 2016 insåg vi att tiden hade kommit ifatt pappas gamla idé. Vi plockade fram hans gamla process- och systembeskrivningar och gjorde dem ännu mer energieffektiva enligt de teknikförändringar som skett under de senaste 45 åren.

Det svenska företaget GreenIron har nu fyra patent för en ugn som skapar rent järn utan utsläpp. Ugnen gör det möjligt att återvinna restprodukter och avfall från stål- och gruvindustrin utan koldioxidutsläpp.

– Varför ska vi acceptera koldioxidutsläpp när vi inte behöver det? Det enda som kommer ut ur vår ugn är rent järn och vatten, säger Edward Murray som är vd på det svenska start-up företaget.

– Vårt mål är att ta hand om glödskal och rökdamm från stålverk, slipavfall från tillverkande industri och att bli en producent av fossilfritt järn till gjuterier. Ugnen är liten och kan placeras där restprodukter och avfall produceras vilket gör att bolagen kan spara på transporter vilket ytterligare minskar kostnader och koldioxidutsläpp. Dessutom kan ugnen producera alternativ till det skrot som idag går in i stålverken.

– Det här är 96 procent rent järn, säger han och tar upp en näve med pellets som har reducerats i ugnen.

Det är en enkel process som är vätgasbaserad och sker vid relativt låg temperatur. All vätgas som går in i ugnen konsumeras och blir vatten eller sparas och används i nästa reduktion. 

– Vi jobbar med skillnader i tryck, temperaturer och massa. Vi har pellets med högt järninnehåll som insatsvara. Det som vi sätter in i ugnen är det som kommer ut, med undantag för syret som reduceras bort.

Bly och zink faller ut som ett separat pulver som också kan återanvändas. Både kallbundna pellets och brända pellets kan användas.

– Det finns inget som smälter, inget som rinner, ingenting som rör sig inuti ugnen. Pelletsen bara ligger där. Det är en icke-frätande, harmlös miljö. Det är en tryckkammare med väldigt litet slitage inuti vilket gör att ugnen har en mycket lång hållbarhet.

Och företaget har fått stöd. Bland annat av EIT RawMaterials Innovation Hub North och Vinnova. Tack vare stödet har ugnen testats och är klar att tas i bruk.

– Jag kan inte med ord beskriva hur viktigt det stöd vi fått har varit för oss, avslutar Edward Murray. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.922