23948sdkhjf

Covid, havens nya hot

Nu kommer larm om att de enorma mängder engångshandskar och munskydd som förbrukats under året riskerar att bli en miljökatastrof, inte minst i våra hav.

Miljarder och åter miljarder engångshandskar och munskydd har producerats och konsumerats på grund av covid-19. Och långt ifrån alla användare källsorterar sina skyddsartiklar som man ska.

Enligt franska organisationen Opération Mer Propre (fritt översatt Projekt rent hav) har enbart franska myndigheterna beställt två miljarder ansiktsmasker. Redan i våras varnade organisationen för en kraftig ökning av engångshandskar och -masker i Medelhavet och att något måste göras innan det blir ett allvarligt problem.

I Storbritannien genomförs årligen Great British Beach Clean där frivilliga hjälper till att städa landets stränder. 2019 slöt 10 000 volontärer upp och samlade in 11 ton skräp från 437 stränder. Inför höstens upplaga uppmanades deltagarna att registrera antalet masker, handskar och annan personlig skyddsutrustning som dyker upp på stränderna för att skapa en bild av hur stort problemet är.

– Precis som andra engångsartiklar innebär ansiktsmasker och plasthandskar en risk för haven och det marina livet. Personlig skyddsutrustning kan misstas för mat av djuren i havet och de kan fastna i ansiktsmaskernas elastiska band. Det är så upprörande att se ännu en form av engångsartiklar som förorenar Storbritanniens vackra stränder och vi är fast beslutade om att se till att det här inte ska bli det nya normala, säger Lizzie Prior från MCS som arrangerar städeventet till European Cleaning Journal.

I Frankrike har parlamentsledamoten Eric Pauget lagt fram ett lagförslag om att öka böterna för masknedskräpning till 300 euro jämfört med dagens 68. Han propagerar också för att regeringen ska stödja inhemska företag som tillverkar masker av biologiskt nedbrytbara material.

 

Artikeln är en del av vårt tema om Corona.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079