23948sdkhjf

Idé om mindre matsvinn vann ThinkTank 2030

Billigare mat ju närmare utgångsdatum. Vinnaren av hållbarhetstävling har tagit fram ett dynamiskt prissättningssystem för livsmedel.

ThinkTank 2030 är en tävling som anordnas av Naturvetarna och där landets alla universitets- och högskolestuderande kan delta med innovativa idéer för en mer hållbar framtid.

I konkurrens med många väl bearbetade idéer och koncept vann Niklas Wallhed, studerande vid KTH, häromkvällen tävlingen. Han har arbetat fram ett prissättningssystem för livsmedel för att minska matsvinn. Genom att integrera information om utgångsdatum i varans streckkod och koppla denna till kassasystemet, kan konsumenten få rabatt på varan ju närmare utgångsdatum man kommer. En skärm i butiken ska underlätta för konsumenten att läsa av sin rabatt innan köp.

- Niklas lösning hjälper konsumenter att bidra till minskat matsvinn – och att bli belönade med en rabatt på köpet. Han har på ett smart sätt konkretiserat idén om hållbarhet till en funktion alla kan vinna på, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet, och en av medlemmarna i juryn för ThinkTank.

Vinsten består av 15 000 kronor samt tio tillfällen av coachning i affärsutveckling av Naturvetarnas samarbetspartner Verto, för att ta bidraget vidare från idé till genomförande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078