23948sdkhjf

Textilåtervinningsbolag mot börsen

Textilåtervinningsbolaget Renewcell avser notera sina aktier på marknadsplatsen First North Premier.

Bolaget kommer även genomföra en nyemission till ett värde om högst 800 miljoner kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Renewcell säljer en alternativ råvara för textilproduktion och detta alternativ ersätter material som bomull eller oljebaserade material som polyester.

"Bolaget är, såvitt det är känt, först i världen med att kommersiellt kunna erbjuda en sk dissolvingmassa för textilproduktion tillverkad av 100 procent återvunnen textil och har på så sätt lyckats stänga kretsloppet för cellulosabaserade textilier i en annars linjär värdekedja", skriver bolaget.

Renewcell har som mål att ha en installerad årlig produktionskapacitet av dissolvingmassa om 60.000 ton år 2022, 250.000 ton år 2026 samt 360.000 ton år 2030. Bolagets finansiella mål är att ha en ebitda-marginal om 30 procent och en soliditet om 50 procent för räkenskapsåret 2026.

Bolagets mål är vidare att ha en ebitda-marginal över 30 procent samt en soliditet över 50 procent för räkenskapsåret 2030. Capital World Investors, AMF, Handelsbanken Fonder och Swedbank Robur har åtagit sig att teckna aktier i emissionen utöver bolagets ledning och styrelseledamöter.

Bland tecknarna hittas även H&M Fashion AB som redan är delägare i bolaget. Nordea är så kallad "Sole Global Coordinator" i erbjudandet och Pareto är "Joint Bookrunner". Avanza är vad som kallas "Retail Manager".

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093