23948sdkhjf

Fastighetsägare kan hjälpa boende leva avfallssnålt

Just nu pågår EMA, Europa minskar avfallet-veckan, då hela EU fokuserar på att minska avfallet.

Verktygspool, byteshylla och anslagstavlor för bortskänkes. Det finns många sätt för fastighetsägare att hjälpa de boende att minska sitt avfall. I Göteborg pågår projektet ”Avfallssnålt flerbostadshus”.

- Projektet ska hjälpa deltagarna (fastighetsägare och boende) med information och aktiviteter som kan minska avfallet. Målet är att ta fram en vägledning som ska vara ett stöd för alla fastighetsägare i Göteborg, säger projektledaren Amanda Österlin La Mont på Kretslopp och vatten.

”Avfallssnålt flerbostadshus” startade förra året med idémöten tillsammans med fastighetsägare och hyresgäster. Det resulterade i många bra förslag, såsom Reklam nej tack-skyltar, bytesrum, verktygspool, klädbytardagar med mera.

- Vi på Kretslopp och vatten tar fram underlag, kommunikationsmaterial och undersöker, bland annat, juridiska frågor. Åtgärderna ska sedan utvärderas genom att vi mäter avfallsmängder, går ut med en enkät till de boende och intervjuar fastighetsägarna, berättar Amanda Österlin La Mont.

I två fastigheter har man konstaterat att avfallet minskat, att soprummen blivit renare och att grovavfall oftare hamnar på rätt ställe, men det är för tidigt att säga om det beror på projektet eller inte. Corona-pandemin har dessutom gjort att flera aktiviteter fått ställas in.

- Vad vi kan konstatera redan nu är att personalen på fastighetsbolagen varit engagerade och att de tycker om att arbeta med avfall på ett nytt sätt, nämligen att minska avfallet istället för att bara hjälpa de boende att sortera, säger Amanda Österlin La Mont.

Källa: Kretslopp och Vatten, Göteborgs stad

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078