23948sdkhjf

Kan biogasanläggningar bidra till negativa utsläpp av koldioxid?

Kan biogasanläggningar bidra till negativa utsläpp av koldioxid? Det undersöker nu Rise och aktörer i biogasbranschen i ett projekt där nya teknik- och systemlösningar studeras. Målet är att hitta nya affärsmöjligheter för industrin som kan bidra till minskade utsläpp av koldioxid.

Vid biogasanläggningar som producerar fordonsgas finns det redan idag utrustning för att avskilja koldioxid från biogasen, så kallad uppgraderingsteknik. Genom att modifiera denna teknik kan rena koldioxidflöden genereras som med ytterligare behandling förädlas till flytande koldioxid. Därefter transporteras koldioxiden vidare till mellanlager i svenska hamnar i väntan på transport med fartyg ut till platsen för slutlagring. Detta ska nu undersökas i ett nytt projekt. 

– För att lyckas nå klimatmålen spelar negativa utsläpp en viktig roll och det kommer ske en stor utveckling på området de kommande tio åren. Aktörer som kan producera koldioxid av rätt kvalitet till lägst kostnad kommer ha goda affärsmöjligheter i den nya värdekedjan, säger Johan Andersson, senior projektledare på Rise.

Projektet leds av forskningsinstitutet Rise och Gasum, Växjö kommun, Wärtsilä Puregas Solutions, Malmberg Water, Nordic Gas Solutions deltar.

CCS, carbon capture and storage eller koldioxidinfångning är förknippat med höga kostnader och en stor kostnadspost är avskiljningen av koldioxid från industrins rökgaser. Det finns ett behov av att ta fram mer kostnadseffektiva koncept för CCS och med det här projektet undersöks om koldioxid från biogas kan generera negativa utsläpp till en acceptabel prisbild.

 Projektet kommer att synliggöra vilka nya affärsmöjligheter biogasanläggningarna har när en marknad för bio-CCS så småningom är på plats.  Om projektet blir lyckat kan det i förlängningen hjälpa biogasanvändare att nå sina klimatmål ännu snabbare. Tekniken förväntas få fler användningsområden i framtiden och det finns ett stort intresse i att ta till vara på koldioxidutsläppen i exempelvis industrisektorn, säger Andreas Berg, Senior Development Engineer, Gasum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097