23948sdkhjf

Däckjätte i samarbete kring återvinning av plastavfall

Det kanadensiska företaget Pyrowave har presenterat en överenskommelse med Michelingruppen om ett gemensamt utvecklingsarbete.

Med en teknologi utvecklad av Pyrowave är det möjligt att framställa återvunnen styren ur plast från förpackningar, isolering och hushållsprodukter. Det återvunna styrenet är en viktig monomer som kan användas vid tillverkning av polystyren och syntetiskt gummi för däck och ett stort antal konsumentprodukter.

Det vetenskapliga genombrottet bakom Pyrowaves teknologi gör det möjligt att återvinna plast med hjälp av mikrovågor. Till skillnad från de värmeprocesser som används idag gör den här nya teknologin det möjligt att återvinna plastavfall och skapa högkvalitativa råmaterial med hjälp av elektricitet, den energiform som idag har störst potential för att minska fossilberoendet.


De två företagen kommer att arbeta tillsammans de kommande månaderna för att snabbt få igång industrialiseringen av teknologin, särskilt avseende dess certifiering och kommersiella utbyggnad på internationella marknader. Det gemensamma utvecklingsavtalet, som totalt kommer att innebära en investering på mer än 20 miljoner euro, kombinerar Pyrowaves expertis med Michelins industriella know-how.

För att påskynda godkännandet av teknologin och certifieringen av dess produkter kommer Michelins tekniska team att arbeta tillsammans med motsvarande team hos Pyrowave för att utveckla en demoanläggning, finansierad och driven av Michelin, till år 2023.

Källa: Michelin, pressmeddelande

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093