23948sdkhjf

Ny livsmedelsprocess vann pris

För nionde året i rad delade Polarbröd ut sitt Utstickarpris som har till syfte att "uppmärksamma modiga människor och organisationer som går sin egen väg och gör skillnad i omställningen till en hållbar framtid" och i år gick det priset till Mycorena som utvecklat en ny process för att tillverka svampprotein av restprodukter från livsmedelsindustrin.

– Vi är extremt glada över att motta Utstickarpriset. Det är ett kvitto på att det vi kämpar för har en stor betydelse för livsmedelsindustrin och att vi bidrar till en hållbar framtid, säger Ebba Fröling, Operativ Chef på Mycorena.

Göteborgsbaserade Mycorena utvecklar svampproteinet Promyc genom en fermenteringsprocess som omvandlar substrat av lågt värde till näringsrikt protein.

Mycorenas process är baserad på företagets svampart som växer i slutna tankar, i vilka den producerar en biomassa rik på både protein och kostfibrer. Redan efter 24 timmar utvinns ett bomullsliknande material som kan processas till en rad olika applikationer.

Produkten har en neutral doft och smak och kan används som bas för diverse livsmedelsprodukter så som köttsubstitut eller proteinpulver. Mycorenas fermenteringsprocess kan göras helt cirkulär genom användning av restprodukter från livsmedelsindustrin som näringsämne till svampen. 

Förutom Mycorena var även Renewcell, som har utvecklat en teknik för att återvinna bomulls- och viskosfibrer, och den brittiska miljöaktivisten Pam Warhurst - mest känd för att ha startat urban farming-organisationen Incredible Edible nominerade att vinna priset.

MISSA INTE: I nästa nummer har vi en längre intervju med en företrädare för Mycorena. 

Så lyder juryns motivering:

För att värna planeten och mätta jordens växande befolkning behöver vi ställa om till en resurseffektivare matproduktion med mindre svinn. Dessutom måste vi genomföra ett skifte till mer hållbara proteiner. Årets vinnare är en nytänkare vars innovation hjälper oss med båda utmaningarna. Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan mat som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid. Årets vinnare utvecklar nya livsmedel på ett resurseffektivt och hållbart sätt, produkter som kan bidra till en bättre värld. 2020 års vinnare av Utstickarpriset är Mycorena.

Juryn bestod  i år av adjungerade professorn Johan Kuylenstierna, armbryterskan och miljökämpen Heidi Andersson, Bambuser-grundaren Måns Adler, Polarbrödsgruppens Karin Bodin samt Maja Frankel, generalsekreterare för Friends.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093