23948sdkhjf

Avfall Sverige: Kommunerna glöms bort

Ersättning för kommunernas insatser regleras inte i det nya förslaget för producentansvar på textil.

Kommunernas branschorganisation Avfall Sverige är inte helt positiv till det nya förslaget kring producentansvar för textil som regeringen mottog häromdagen.

På organisationens hemsida kan man läsa:

– Kommunerna spelar en viktig roll i omställningen till en cirkulär ekonomi och är en synnerligen viktig plattform och insamlingsaktör för textil. Det vore önskvärt att utredningen hade tagit större hänsyn till detta i sitt förslag, särskilt som målet är att minska mängden textil i restavfallet och öka återvinningen, vilket vi stödjer. Men då måste man också ge de redan hårt pressade kommunerna ekonomiska incitament att vara en del av detta, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige som också deltagit i utredningens expertgrupp.

De flesta kommuner har samarbete med ideella aktörer för insamling av textil, till exempel på återvinningscentraler. Ett femtiotal kommuner samlar dessutom in textil och textilavfall separat i större skala. De kommer att kunna fortsätta göra det även under ett producentansvar. Utredningen föreslår också att kommuner ska kunna ges insamlingsuppdrag av producenterna. Däremot ges inga förslag på hur kommunerna ska ersättas för detta arbete. Utredningen föreslår inte heller någon ersättning till kommunerna för de textilier som ligger kvar i restavfallet.

Avfall Sverige menar att ett väl fungerande producentansvar kan leda till att mer textil kan återanvändas och återvinnas.

– Vi ser i grunden positivt på utredningens förslag om producentansvar på textil. Men om vi ska ha ett producentansvar måste det vara heltäckande. Det förslag som lagts innehåller inga krav på ersättning till kommunerna för deras insamling på återvinningscentraler, det kan vi inte acceptera. Här definieras inte heller några krav på servicegrad gentemot hushållen. Risk finns att producentansvaret i realiteten bara blir en tumme, säger Jon Djerf.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094