23948sdkhjf

Kaffeavfall får nytt liv som 3D-printade möbler

Det dricks enorma mängder kaffe i Sverige varje dag, och nu kan kaffeproduktionen få fler och nya användningsområden.

Ett samarbete mellan Löfbergs och Sculptur har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord med återvunnet avfall. Kaffebaren används på en ICA-butik i Sälen, där den väcker stort intresse.

- Det här är ett led i vår cirkulära omställning där målet är att generera noll avfall. Det handlar om att använda alla resurser i värdekedjan fullt ut för att minska påverkan på klimat och miljö, och för att lyckas med detta är vi beroende av samarbeten som det här, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs, i ett pressmeddelande.

Sculptur är ett nystartat svenskt företag som specialiserat sig på 3D-printning med återvunna material. Utvecklingsarbetet med den nya kaffebaren har pågått under ett drygt halvår och tillsammans med Löfbergs har man hittat en lösning där man använder restströmmar i kafferosteriets produktion, till exempel kaffebönans silverhinna och de stora big bags som mycket av råkaffet levereras i.

- Materialframställningen har varit den stora utmaningen, men nu har vi hittat en sammansättning som gör att vi kan printa produkter som sticker ut designmässigt och som inte behöver kosta mer än dagens lösningar. Det är två framgångsfaktorer för den här typen av hållbara produkter, säger Glenn Mattsing, vd på Sculptur.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109