23948sdkhjf

Pantpengar till föreningslivet

Föreningskampen har nu genomförts för åttonde året och trots pandemin deltog över 2000 föreningar under förra året. Sammanlagt samlades över 18 miljoner burkar och PET-flaskor in vilket ger över 16 miljoner kronor till Sveriges föreningsliv.

Vinnare i 2020 års upplaga av Föreningskampen är den halländska föreningen Glommens IF som lyckades samla in fantastiska 200 050 burkar och flaskor. Förutom pantpengarna får de en check på ytterligare 15 000 kronor.

Coronapandemin har slagit hårt mot föreningslivet, inte minst ekonomiskt. Riksidrottsförbundet bedömer att pandemins negativa ekonomiska effekt för idrottsföreningar handlar om mellan 4 och 6 miljarder kronor under kommande år. Då blir extrainkomster som Pantameras miljötävling Föreningskampen ännu viktigare. 

– Det har naturligtvis varit tuffare för föreningarna att samla in pant med de begränsningar som pandemin har inneburit med färre sammankomster, cuper, matcher och lagaktiviteter.  Att så många föreningar ändå valt att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan och samtidigt göra en fin insats för miljön är mycket glädjande, Rickard Andersson, strategisk marknadsförare på Pantamera/Returpack.

Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant.

Årets Föreningskamp har inte bara gett klirr i föreningskassorna. Den insamlade panten motsvarar dessutom en koldioxidbesparing på 1 545 ton.

– Föreningskampen är verkligen ett win-win-koncept som bidrar både till föreningslivet och miljön. Att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang som finns i svenskt föreningsliv känns extra bra ett år som 2020. Nu hoppas vi på att vårt fantastiska föreningsliv kan börja levas som vanligt snart, säger Rickard Andersson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hög tid för bilproducenter att anmäla sig
ÅI kommenterar EU-förslag
Blir agent för spansk tillverkare av sorteringssystem
Ikea förlänger i ReTuna återbruksgalleria
EU vill öka utvinning och återvinning av kritiska metaller
Katastrofbostäder av 100 % återvunnen plast
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.094