23948sdkhjf

Verktyg ska öka byggnaders cirkularitet

Att bygga och riva skapar dubbelt så mycket avfall som det från alla hushåll. Ett verktyg ska enkelt ge koll på vilken effekt val ger på byggnadens cirkularitet.

Att bygga och riva resulterar i 10 miljoner ton avfall i Sverige varje år och årligen faller 19 miljarder kronor ur den svenska ekonomin till följd av hur byggnader hanteras.

Genom att skapa förutsättningar för bra underhåll, minska bygg- och fastighetssektorns materialutvinning och avfallsmängder finns en stor potential att minska klimatpåverkan och samtidigt bevara de inbyggda ekonomiska värdena.

CIX är ett verktyg som ulovas hjälpa användaren att på ett enkelt sätt gå igenom den cirkulära ekonomins grunder i en byggnad och visar hur valen får effekt på byggnadens cirkularitet.

Verktyget vänder sig till många olika aktörer - från fastighetsutvecklare, kommuner, arkitekter, entreprenörer och konsulter - som vill bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Genom CIX kan man enkelt visa och följa hur stor del består av återbrukat, återvunnet och biobaserat material och hur många åtgärder som vidtagits för att skapa en anpassningsbar byggnad med lång livslängd.

Det digitala verktyget som nu lanseras är framtaget av ETTELVA Arkitekter och Bengt Dahlgren i Göteborg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063