23948sdkhjf

V-motioner: Sysav svarar

går presenterade vi nyheten att Vänsterpartiet lägger motioner i de flesta av Sysavs ägarkommuner om att minska sopförbränningen och öka återvinningen. Nu har Sysav svarat.

Så här skriver Gunilla Carlsson, Public Affairs & International Relations, i svaret:

”Sysav arbetar för att öka utsorteringen av material till återvinning, särskilt material med fossilt ursprung, samt i samverkan med våra ägarkommuner öka den fastighetsnära insamlingen och endast förbränna avfall som inte kan behandlas på annat sätt. Vi arbetar också aktivt för att skapa en cirkulär ekonomi, genom att återföra resurser till samhället som kan ersätta jungfruliga material.

 

Tyvärr så finns det avfall som inte kan eller ska recirkuleras, och i alla återvinningsprocesser blir det ett rejekt kvar som inte kan materialåtervinnas. Dessa rester måste då behandlas på ett säkert sätt, genom avfallsförbränning eller deponering. Sverige har förbud mot att deponera organiskt eller brännbart avfall sedan början av 2000-talet, varpå energiåtervinning blir den naturliga behandlingsmetoden.

 

Den gemensamma motionen som Vänsterpartiet lämnat in kommer att diskuteras i respektive ägarkommuns kommunfullmäktige och Sysav bidrar gärna med fakta och information som kan behövas i detta ärende.”

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.454