23948sdkhjf

V-motioner: Sysav svarar

går presenterade vi nyheten att Vänsterpartiet lägger motioner i de flesta av Sysavs ägarkommuner om att minska sopförbränningen och öka återvinningen. Nu har Sysav svarat.

Så här skriver Gunilla Carlsson, Public Affairs & International Relations, i svaret:

”Sysav arbetar för att öka utsorteringen av material till återvinning, särskilt material med fossilt ursprung, samt i samverkan med våra ägarkommuner öka den fastighetsnära insamlingen och endast förbränna avfall som inte kan behandlas på annat sätt. Vi arbetar också aktivt för att skapa en cirkulär ekonomi, genom att återföra resurser till samhället som kan ersätta jungfruliga material.

 

Tyvärr så finns det avfall som inte kan eller ska recirkuleras, och i alla återvinningsprocesser blir det ett rejekt kvar som inte kan materialåtervinnas. Dessa rester måste då behandlas på ett säkert sätt, genom avfallsförbränning eller deponering. Sverige har förbud mot att deponera organiskt eller brännbart avfall sedan början av 2000-talet, varpå energiåtervinning blir den naturliga behandlingsmetoden.

 

Den gemensamma motionen som Vänsterpartiet lämnat in kommer att diskuteras i respektive ägarkommuns kommunfullmäktige och Sysav bidrar gärna med fakta och information som kan behövas i detta ärende.”

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora mängder grödor blir inte mat
Hinder till trots, industrin vill använda mer bioplast
IVL fortsätter leda arbetet mot matsvinn: Fler tunga samarbetspartners
Avtal för mer återvunnen plast
Ny plaståtervinnare bildas
CO2-infångning från avfallsförbränning för elektrobränsle
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.078