23948sdkhjf

Demoanläggning för textilfiber från skog

Storinvestering i svensk anläggning för hållbar textilfiber.

TreeToTextile, som ägs av H&M Group, Inter IKEA Group, Stora Enso och LSCS Invest, investerar nu 352 miljoner kronor i att bygga en demonstrationsanläggning i Sverige. Detta är ett stort steg mot kommersialisering av en ny hållbar textilfiber med skalbar teknik och låga tillverkningskostnader.

Den globala efterfrågan på nya hållbara textilfibrer är stor och brådskande. TreeToTextile utvecklar en ny teknik för att producera biobaserade textilfibrer med låg miljöpåverkan till en attraktiv kostnadsnivå. Den nya fibern är en regenererad cellulosafiber producerad av förnybar och hållbart framställd råvara från skogen. Den nya processen är avsiktligt utformad för att ha lågt energibehov och lågt behov av kemikalier. Den är konstruerad för att passa storskalig produktion, och inkluderar ett återvinningssteg för processkemikalier och vatten.

- Vår teknik har potential att minska textilindustrins miljöpåverkan avsevärt. Med våra ägares stöd, innovativa agendor, kunskap och storlek bedömer vi att TreeToTextile kan spela en viktig bidragande roll för att göra textilindustrin hållbar globalt, säger TreeToTextiles vd Sigrid Barnekow, i ett pressmeddelande.

TreeToTextile investerar nu 352 miljoner kronor i att bygga en demonstrationsanläggning för uppskalning av processtekniken. 275 av dessa  miljoner kommer från från ägarna och resterande 77 miljoner står Energimyndigheten för. Anläggningen kommer att byggas vid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla och byggnationen startar nu i vår. Produktionskapaciteten blir 1500 ton fiber per år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.086