23948sdkhjf

Nu ska plasten sorteras dygnet runt

Svensk Plaståtervinning inför nu dygnet-runt-sortering i sin anläggning i Motala.

Det innebär att volymen som sorteras varje vecka ökar från ca 1900 ton till drygt 2150 ton. Initiativet möjliggör en ökad plaståtervinning i Sverige.

— Vi växlar upp verksamheten för att möta den ökande mängden plast som kommer in. Om flödet fortsätter utvecklas som idag räknar vi med att sortera upp emot 100 000 ton plastförpackningar under året, berättar Karin Petersson, operativt ansvarig på Svensk Plaståtervinning.

Svensk Plaståtervinning räknar med att anställa ytterligare ett femtontal medarbetare för att klara att sortera dygnet runt. När verksamheten är i full drift kommer Svensk Plaståtervinning ha ca 80 anställda.

Närmare tre miljarder plastförpackningar, drygt 90 000 ton, sorterades och skickades iväg från anläggningen för att bli nya produkter förra året. Det var ett rekordår för Svensk Plaståtervinning, och en effekt av att vi svenskar var hemma mer och blir alltmer klimatmedvetna. För klimatet är det nödvändigt att mer plast sorteras och återvinns. Plastförpackningar som återvinns ger 30 till 40 procent lägre koldioxidutsläpp än om de förbränns.

— Materialåtervinningsgraden i Sverige är mellan 10 och 20 procent och den siffran måste vi hjälpas åt för att få upp. Vi arbetar dagligen med att uppgradera verksamheten för att kunna sortera fler förpackningar och öka kvaliteten på materialet vi skickar vidare. Vi har satt upp målet att Sverige ska ha 55 procent återvinningsgrad under år 2025, avslutar Karin Petersson.

Källa: Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125