23948sdkhjf

Är det återvunna aluminiumet redan använt?

Hur vet man egentligen om det återvunna aluminiumsystem man specificerar är tillverkat av aluminium som faktiskt har använts tidigare eller helt enkelt är rent material från produktionsprocesser?

Ett av Hydros varumärken, Sapa, hjälper till att reda ut begreppen.

De förklarar att aluminium är ett av få material som behåller sina egenskaper efter återvinning men - det finns skillnader i återvunnet aluminium.

För att inte undergräva aluminiumindustrins trovärdighet behöver man hålla isär begreppen processkrot och konsumentskrot.

Jo, båda är visserligen återvunnet material men:

Återvunnet processkrot eller produktionsavfall kommer från tillverkningsprocesser som extrudering där metallen inte har gjorts till en konsumentprodukt. Det kan ha anodiserats eller lackerats men det har i själva verket aldrig använts. Den samlas in från produktionen, återlämnas till återvinningsanläggningar och smälts sedan ner för att bli något nytt.

Återvunnet konsumentskrot eller End-of-life aluminium är metall som har använts i en tidigare produkt som har gått igenom hela sin livscykel och är redo för återvinning och återanvändning. 

Den stora skillnaden förklarar Sapa är att ju högre andel återvunnet innehåll från tidigare uttjänta produkter – desto lägre koldioxidavtryck.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109