23948sdkhjf

Miljoner satsas på nya metallprojekt

Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsas över 56 miljoner kronor i programmets utlysning "Metalliska material för det elektrifierade samhället". Sju nya forskningsprojekt har beviljats stöd från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.

Bakgrunden till satsningen tillskriver Metalliska material den nu pågående elektrifieringen av samhället som de menar kanske är den tydligaste effekten av världens strävan efter ökad hållbarhet.

För att minska utsläpp av växthusgaser fasas processer som utnyttjar förbränning av fossila bränslen ut och ersätts av fossilfria motsvarigheter, och elektricitet blir i många fall den valda bäraren av energi, beskriver de och förklarar vidare:

Utvecklingen mot elektricitet som energibärare spelar inte bara roll för hur metaller framställs utan även för hur de används.

På energisidan växer efterfrågan på nya material för tillämp­ningar inom vind-, våg- och solkraft samt material för lagring av el.

En kanske ännu större förändring sker på fordonssidan, där övergång till elektrisk framdrift förändrar hur fordon byggs och hur deras drivlinor ser ut, och därmed hur metaller används.

Metalliska material menar att detta ställer en rad nya krav på ingående material, vilket har lett till att svensk metallproducerande och metallanvändande industri har ett stort behov av ny kunskap, nya metoder och nya samarbeten inom området.

De sju beviljade forskningsprojekten är:

Utveckling av elektroplåt för elmotorer till fordon - E-STATE
Total budget 14,2 miljoner kronor varav 5,9 miljoner från Vinnova.

Förbättrade materialegenskaper i fogar i litiumjonbatterier - EMPIRE
Total budget är 5,7 miljoner kronor varav 2,85 miljoner från Vinnova.

Utveckla kostnadseffektiva metalliska material för fastoxidceller för ett elektrifierat samhälle - FastOx Total budget 6,23 miljoner kronor varav 3,12 miljoner från Vinnova.

Värmebehandling och Stålval för Driftsäkra Elektrifierade Drivlinor - HeatDrive
Total budget 8,72 miljoner kronor varav 3,9 miljoner från Vinnova.

Material för gröna vätgasdrivna gasturbiner genom additivtillverkning - MAGDA
Total budget 9,5 miljoner kronor varav 4,75 miljoner från Vinnova.

Elektrisk ämnesvärmning av slabs - ELROS
Total budget 4,3 miljoner kronor varav 2,15 miljoner från Vinnova.

Nya batterier från återvunnet material - NyBat
Total budget 7,7 miljoner kronor varav 3,85 miljoner från Vinnova.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093