23948sdkhjf

Inget avfall till deponi från bygget

Peab återvinner stenull vid bygget av Nya Färjestadsskolan i Karlstad. Hittills har man noll procent avfall till deponi i projektet.

Stomme i limträ, solpaneler på taket och ambitiösa återvinningsmål. Det är bara några exempel som visar att Nya Färjestadsskolan i Karlstad sätter miljö och hållbarhet högst på agendan. För att minimera avfallet återvinner projektet all stenull via Rockwool återvinningsprogram. Resultatet?
- Hittills har vi inget avfall till deponi överhuvudtaget och vi tänker försöka hålla den nivån projektet ut, kommenterar Johannes Larsson, projektledare på Peab.

En stor blå container står centralt placerad på byggarbetsplatsen i Karlstad. Inuti ligger spillbitar av stenull. När containern är full ringer Peab till återvinningsföretaget PreZero,  före detta Suez, som kommer och hämtar den för vidare hantering, sortering och kontroll på sina anläggningar. Max 5 procent av allt avfall får gå till deponi, enligt miljö- och hållbarhetskravkraven som både Peab och beställaren Karlstads kommun har satt. Hittills ligger projektet bra till.
- Vi använder oss av återvinningsservicen från Rockwool  och det är en av flera anledningar till att vi hittills har 0 procent avfall till deponi, säger Johannes Larsson.

All takisolering på Nya Färjestadsskolan består av stenull och kan därmed återvinnas. 

Takentreprenör är Din Takläggare från Arvika, som har en viktig roll i att hantera stenullen på plats. Just nu lägger de sista handen på takisoleringen. Dennis Ericson berättar att de gör allt de kan för att minimera avfallet och där ingår i första skedet att minimera mängden spill.
- Blir det småbitar över när vi lägger isoleringen återbrukas det vid exempelvis ändarna på taket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094