23948sdkhjf

Elever sätter nytt återvinningsrekord!

Vinnarna av Kartongmatchen 2020/21 har presenterats.

I år har vinnarna nått den högsta återvinningsgraden hittills i tävlingens historia. Mellan maj 2020 och mars 2021 har närmare 22 000 skol- och förskolebarn tävlat för att öka återvinningen av dryckeskartonger. Tävlingen anordnas av Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF för att öka kunskap och engagemang bland unga om miljö, hållbarhet och återvinning.

I Sverige samlas ungefär varannan dryckeskartong in till återvinning, en siffra som Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak vill öka genom skoltävlingen Kartongmatchen. Sedan 2012 har närmare 270 000 barn deltagit i tävlingen som pågår samtidigt i både Sverige och Finland. I år uppnådde de klasser som deltog den högsta återvinningsgraden någonsin i Kartongmatchens nu nioåriga historia. De svenska eleverna klarade en återvinningsgrad på hela 90 procent, nästan dubbelt så mycket som Sverige i stort.

Vinnarna av årets Kartongmatchen är Vågens förskola i Luleå, Lindboskolan i Hallstahammar och Sandåkerskolan i Häljarp.

– Återvinna gör man bara. Det är lätt och kul! Då är man snäll och snäll vill man vara, säger ett av förskolebarnen, Lisa, 5 år. Pedagogerna som har deltagit i tävlingen har tillsammans med sina förskolebarn och elever tagit sig an uppdraget med stor kreativitet och entusiasm.

Det nya återvinningsrekordet är ett tydligt bevis på att det går att öka återvinningen genom att inspirera, sprida kunskap och skapa engagemang.

– Kartongmatchen är ett projekt där vi vill sprida kunskap om återvinning på ett lekfullt sätt. Det tror jag är viktigt för att öka motivation och engagemang bland både barn och vuxna. Tävlingsbidragen visar tydligt att barnen finner stor glädje i att göra goda val för miljön. Här har vi vuxna säkert en del att lära, säger Helena Lindh, projektledare för Kartongmatchen på Tetra Pak, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093